Monday, July 27, 2009

ikea meatball

IKEA MEATBALL






kat kedah ske la nk ngidam2 bnda ni. ye lah 4 bln dah. sedap je tgk meatball ni.
aku ni dah la duk kajang. ikea lak kat damansara. hmm jauhnye lahhh.. nk bli barang ke katil ke br dpt.

ini meatball dlm packet yg siap tinggal goreng je. biru ni cream sauce die. sng tayah google recipe dah. sonang. tp hati2 tau kalau korg g luar negara mkn meatball ni kat ikea diorg,meat dia tu bkn 100% beef,tp cmpur pork. bahaya. kang bintik 3 perut.hoho. nnti kne samak cm ina yg xsengaja pkai kasut utk babi.eh kasut kulit babi.ke anjing xingt. oh sory ina. jauh menyimpang.



ari jummat aritu kalau xsilap lah buat meatball ni.tetibe nk kn meatball ni.dan sebenarnye ku mengharapkan di sebalik senyumanmu...(ehem2) ok sebenarnye dr kedah sane nk buat meatball.tp sane ade dapo dining je. tp mlm2 google recipe utk buat meatball dgn sauce die. ade la jumpe pastu save recipe.

ni recipe tuk buat meatball tu.
ingredients
  • 500gm minced beef
  • 1 egg
  • 200-300ml cream and water (or milk and water)
  • 2.5 tbsp. finely-chopped onion
  • 50ml unsweetened rusk flour
  • 2 cold boiled potatoes
  • 4-5 tbsps butter, margarine or oil
  • salt and pepper
instructions:
  1. heat the onion till golden in a couple of tablespoons of lightly browned butter.
  2. mash the potatoes and moisten the rusk flour in a little water.
  3. mix all the ingredients until there is consistency and flavour generously with salt, white pepper and (optional) a little finely crushed allspice.
  4. use a pair of spoons to shape the mixture into relatively large, round balls and transfer to a floured chopping board.
  5. fry them slowly in plenty of butter.
how to make the cream sauce:
ingredients:
  • 100ml cream
  • 200ml beef stock
  • chinese soya sauce
  • 1 tbsp white flour
  • salt, white pepper
instructions:
  1. swirl the boiling water or beef stock in a pan.
  2. add cream and thicken with white flour if preferred.
  3. season well with salt and pepper.
  4. serve the meatballs with the sauce, freshly boiled potatoes, uncooked lingonberry jam and salad.
yummy!(ini aku pes dr tmpt aku curik recipe.dgn yummy2 tu skali)


aku pun g dapo mule la godek2 dapo cr bhn2.tp aku xikut sgt pun recipe.ske ati je nk tmbh2.men cmpk2 je. lps sejam siap cream sauce dgn meatballnye skali.ni la hasilnye. sungguhpun hasilnye xla same dgn cm ikea janji aku buat sndri puas hati cukup rase cukup xsakit hati.hahaa.meatball xbulat la.cacat je.mls bulat.pkai sudu je.hoho

ini lah hasilnye. hitam tu strawberi.
nmpk xsdap? better tgk gmbr2 awl2 tu je la.

diya yg dipakse mkn.tp diya suke! angah pun! mama pun! yg lain tade kat umah.
baby pun suke!

siap utk dihidang

13 comments:

ik said...

itu sebab sy ajak pegi ikea!
mkn sdap! huh

ade ke kau kate nk watpe!
tak patut

Anne Nazeeha said...

ahahaha...kau xcakap nk g makan! hahaa! boleh je kalau nk mkn.hahaha!
yummy! hahaha

rapturous said...

adoi anne.. dah samak okay!!
ha anne.. tape2 awk prektis bnyak2 buat meatball tu.. sy dah tapaukan gravy packet die dr ikea dah utk awk.. awk xg ikea dan tk mkn mcm sy td siang mcm mkn heaven py pon tape... kite buka gerai meatball ikea sndiri.. lek a.. xyah susah2 cari pekeje.. ili kan ade, leh tlg basuh pinggan sume...(shian die)

Anne Nazeeha said...

ahahah..tu sy ckp awk da samak.hahaa.
nnti sy try buat lg meatball tu.try buat keras sket. ni cm cekodok je.hahaa...

eleh blagak la plak mkn sane! haktuih! nnti nk ajak ili mkn sane! hahaa...

ili tade masalah cuci2 pinggan.dia orait je.ahaha! dia mmg kuli sejati.

'aliaa said...

hahaha..
nape metball x nmpk mcm meatball?
leper jee.. hehehe :p

Lutfee~ said...

nak gak meatball! tp sedih arh, kau xlink aku. merajuk ah cmnie.

ezwar mcdeen said...

ant..sorie dont reply ur sms..nant kuar k..xde kat area kajang skunk..dh blik i text u kite kuar bersame2 n sesat mcm dahulukala.

ZHARIF BADRUL said...

buatkan untuk z nanti kat merbok hehe
ezwar: aku dah booking anne dulu tengok wayang.Kalau ko nak ikut ko kena layan citer the proposal, xde citer2 mandarin atau yang bermuka cina haha

tokie_rox said...

weh...sedap gle..aku rase mcm lapaq ar..weh..watkan utk aku...nescaya dikau akan mndapat pahala sekiranya memberi makan kepada org2 yang lapaq..so pa lagi,,,.
wat ar.....hahaha..

nana nasir said...

ms tengok yg ikea pnye gile mangiurkan..

tapi.............

dgn tibe2 nye..

kuar yg anne nye....

fuh!

nana yg kuat mkn ni tros xjd nk mkn..

hahhahhahah

Macham Iz Punye said...

bapaaaaak die ni kalau buat bisnes jual kat uitm best ni

Anne Nazeeha said...

aliaa: oit brani kau memperkatakan keleperan meatball haku! nk kne ni!
leper2 pun sedap habis wehhhh..jeles ah tu xreti buat! haktuih! hahaa

lufi : pasni mesti link pny! itu small matter.jgn majuk ye dik! haha

ezwar: ish benci aku geng kajang nih. x M unite tul ah! da abes pun cuti.hehehe... sian i kne blk kedah sorg2 skrg tade u dgn adam. pasni kte kua, kite sesat g taiping trus lah.leh g night safari.

Zarif : z z z! bkn tido tau, tp pngil z.haha...kite tgk cite setem jom!

tokie : ape pulak xnk buatkn toki! cume bayaran je lah kite kne pk. jap buat kire2.

nana: hamboi3 nana! korek ank tekak kau kang! hahaha...weh sedap btul meatbal buat sendri! gentel pkai kaki ni.bkn sng nk buat! memerlukan kretiviti! ni mrh ni org xreti seni! hahaha..



iz : kalau jual meatball ni rasenye bankrupt bisness slendang! hahaa..tibe2 je.da la tade kne mengena.

ahmad said...

aku rasa ko perlu cap ngan sos nyonya tak pun kicap jalin.....mesti rasa makin best...hahaha